För att vinna krävs tur – eller?
Tur och otur är händelser som – baserat på tro eller vidskeplighet – uppfattas som ödesbestämda, trots att de utifrån sett är slumpmässiga. En person som det går bra för kan sägas ha tur, särskilt om sannolikheten för att det skulle gå bra var låg. Omvänt om det går dåligt kallas det otur.
Begreppet tur används ibland för att missunnsamt beskriva välförtjänt framgång, för att förminska den.
Enligt vissa skrock kan man påverka sin tur. Det finns många olika föremål som sägs bringa tur med sig, såsom fyrklöver, hästskor och hartassar.
”Tur är den skickliges belöning” är ett välkänt ordspråk. Dock finns det invändningar mot detta ordspråk inom den filosofiska debatten med hänsyn till att det även är tur att vara skicklig. Det kan vara tur att ha förmågan, tiden eller resurser att skaffa sig den erforderliga skickligheten.
Enligt detta, något mer utvecklade resonemang, kan inte turens existens ifrågasättas med något som skicklighet. Däremot kan detta resonemang, i sin tur, egentligen inte mynna ut i något annat än att världen är förutbestämd och att allt som då sker är ”ödet” på ett eller annat vis och detta kan vara svårt att ta till sig. Dessutom kanske omöjligt att bevisa.
Således är det av ren svårförklarbarhet, ifråga om turens existens och med allt vad detta innebär, vanligt och bekvämt att säga att skicklighet står över tur.
År 1492 upptäckte Columbus, sjöfararen, Amerika. Efter att ha avseglat från Portugal, finansierad av det spanska kungahuset, övertygad om att hitta en snabbare väg till Indien, lyckades han ”misslyckas” så till den milda grad att han skulle komma att bli historisk. Tur, otur eller skicklighet? Det är frågan. Resultatet kan ses på olika sätt ur olika perspektiv.
En bestämd övertygelse, en magkänsla eller en matematiskt uträknad sannolikhet. Är dessa av olika betydelser i ens strävan att bli lyckosam eller är de bara tre beskrivningar av samma sak? Tur?
Hela livet, hela vår mänskliga existens, består av val. Vad får oss då att välja det vi väljer? Eller vad får oss att välja bort allt det andra? Den fria viljan ses hur som helst som en mänsklig rättighet i de flesta kulturer numera, men leder den oss alltid dit vi egentligen vill? Och hur vet vi egentligen vad vi vill, och kan en stark strävan i själva verket vara ett hinder?
Är det möjligtvis så att vi borde förlita oss mer på den så kallade ”slumpen”, då det är just då, när vi inbillar oss att vi inte gör medvetna aktiva val, det visar sig bli mer lyckosamt för oss? Det kan ju faktiskt vara så att den överlagda planen är en underlägsen metod att bli lyckosam i jämförelse med att med ett öppet sinne bara följa strömmen och se vad som händer. Och i så fall, om man väljer att inte välja, så har man ju valt helt rätt.
I detta perspektiv kan man hävda att det inte finns någon tur alls, utan allt som sker är styrt utifrån ens egna och alla andras medvetna val och kan kanske lite slarvigt beskrivas som ”ödet”.
Oavsett vilken teori man vill anamma i fråga om tur och otur, finner de flesta människor det onekligen mycket spännande att ”pröva lyckan” eller ”utmana ödet” på olika sätt. Vanligtvis i olika former av spel, mer eller mindre på allvar. Spel skapar energi och får oss att fokusera och fyllas med entusiasm. Spel väcker känslor och förhoppningar som kryddar vår tillvaro vare sig det handlar om VM i fotboll eller ett parti yatzy.
Men när spänningen infinner sig, adrenalinet ökar och vi är redo att utmana och att utmanas, då är livet intressant och viktigt. Vi känner att vi lever och vi förlitar oss nu på det vi kallar…just det…tur.
Se bara till att få en dos professionell hjälp på vägen – Välkommen till BertsBonusar.com!